The Artist's Way

The Artist's Way

Wat is The Artist's Way

Het traject beslaat twaalf weken waardoor je een proces in jezelf op gang brengt. Er zijn de wekelijkse bijeenkomsten in groep en daarnaast hecht Julia zeer veel belang aan de twee basisopdrachten : de ochtendpagina’s en een wekelijkse artist date. Doorheen dit geheel kunnen veranderingen in jezelf meer aan kracht winnen.

Wekelijks bespreken we een thema rond creativiteit dat we verdiepen naar onszelf, wie we zijn, wat ons blokkeert om te doen wat we eigenlijk willen doen. De thema’s zijn als wijsheden die Julia doorheen de jaren verzameld heeft . Op het eind van elke les zijn diverse schrijf- en andere creatieve oefeningen waarbij we de theorie vertalen naar ons eigen leven. Het uitwisselen in groep is zeer inspirerend en maakt het tot een heel boeiend proces. Daarnaast is er tijdens de week het zelfstandig werken dmv de schrijfoefeningen . Ieder volgt daarbij zijn eigen tempo.

De twee basisopdrachten bespreek ik in de volgende onderdelen.


De ochtendpagina’s


Elke dag, gedurende het hele traject schrijf je drie pagina’s in een schriftje. Wat , maakt niet uit, er zijn geen slechte ochtendpagina’s ! De bedoeling is dat je zaken die in de weg zitten om bewuster in de dag te staan, van je afschrijft waardoor er ruimte komt om vrijer te beleven. Maar evenzeer kan je opschrijven wat je boodschappen zijn, hoe je geslapen hebt, wat je bezighoudt… of gewoon dat je niet weet wat schrijven.

Vaak reageren mensen in eerste instantie met nogal wat weerstand op dit onderdeel.

 Ik zou zeggen, doe het gewoon en kijk dan wat het betekent voor jou.

Een Artist Date

Wat mij betreft een zeer leuke 'opdracht' : maak wekelijks twee uur vrij om iets te doen dat je creativiteit voedt. Julia gebruikt de term 'kindkunstenaar' als ze het heeft over onze creativiteit. En zoals een kind zijn geestdrift haalt uit spel en fantasie , zo ook kunnen wij best ons kindkunstenaar voeden. Fun, avontuur, zintuiglijk zijn termen die erbij passen. Ook is het belangrijk dat je het alleen doet : dan volg je ook best je eigen ritme en ben je dicht bij jezelf. Er zijn oneindig veel artist dates te verzinnen : een goede wandeling , kleuren, puzzelen, een tentoonstelling , dansen ... . Toch blijkt het niet altijd simpel om te vinden en om de tijd vrij te houden.

Met een goede artist date vul je de vijver opnieuw met beelden die je creativiteit nodig heeft, waar je met de ochtendpagina's veeleer de ruimte vrijmaakt opdat beelden kunnen binnenkomen .


Wat is een goede Artist Date?

Omdat het soms moeilijk is om elke keer een goede Artist Date te vinden , wil ik graag ideeën geven. Om je eigen echt goede Artist Dates op het spoor te komen doe je bvb volgende oefening :

  1. maak een lijstje van activiteiten die je graag zou doen, al wat in je opkomt schrijf je op , geen censuur , noteer het maar hoe absurd het ook lijkt.
  2. Je gaat door tot je in totaal 20 mogelijkheden hebt opgeschreven.
  3.  Sommige van die activiteiten heb je misschien vroeger al gedaan , lang geleden of recenter. Dat kan je erbij schrijven.
  4. En dan kies je uit de lijst twee punten waar je de komende week tijd voor maakt.


Leuke ideeën van andere cursisten

  • wandelen is voor velen een zeer weldoende ervaring, ontspannend, inspirerend ... . Sommigen zouden zeggen 'zo alleen gaan wandelen dat is vreemd of hoe gaan anderen naar me kijken , het lijkt zo triestig ...' . Probeer je daar los van te maken, en richt je aandacht op wat je ziet, wat je hoort, wat je voelt . Je kan ook foto's nemen , dat helpt ook om je aandacht te richten op de natuur.
  • schelpen rapen op het strand
  • kleuren, puzzelen, muziek opzetten en meezingen en dansen...
  •  in specifieke speelgoedwinkels ( zoals de Grashopper) snuisteren.
  • een workshop volgen
  • eens iets totaal anders koken, met voor jou nieuwe ingrediënten, of specifieke kruiden, smaken ...

Enkele getuigenissen

Ken je dat gevoel dat je bladert in een infoblaadje, je oog laat vallen op een nieuwe cursus (die The artist’s way’ noemt),
wel twijfelt of je écht wel ‘artiest’/creatief bent, je hoofd even breekt over ‘schrijf ik me in, schrijf ik me niet in…’
en je uiteindelijk terecht laat mee leiden door de advertentiezin: ‘de wekelijkse bijeenkomsten zijn inspirerend,
en vormen een sterke ondersteuning voor je persoonlijke groei.’

Deze zin heeft mij volledig overtuigd, en maar goed ook!

Elke nieuwe cursus is altijd wat aftasten, maar je voelt hier snel de boodschap, en gedurende de wekelijkse bijeenkomsten heb ik mijn manier van denken
(over waar ik sta in het leven, over waar ik naartoe wilt…) voelen veranderen, en mezelf voelen sterker worden om een bepaalde richting in te slaan.

Dus, als je openstaat voor de ‘lessen’ die deze cursus meegeeft, en hierbij bij jezelf kan stilstaan en bepaalde zaken in je leven wil veranderen,

dan kom je er sowieso sterker en wijzer uit! Het zet jou op weg!

Ik zou dit 12weken-traject dan ook aan veel mensen aanraden!”

Elisabeth (40jaar)

-------------------------------------------------------------

De artist’ s way ‘, is een weg naar innerlijke herbronning.

Ik zat in het straatje: huisje, tuintje en het maakte me weemoedig…..

Een vriendin gaf me de link via een mailtje en na het lezen van de korte beschrijving dacht ik:
“waw” dit kan me verder op weg helpen en het gevolg is dat ik het nu heerlijk vind om ochtendpagina’s te schrijven.
Ik heb er een leuke kennissenkring aan overgehouden. Het leuke aan de bijeenkomsten is het samen delen! Je stelt je kwetsbaar op en je krijgt zoveel terug……

Als ik nu terugkijk op deze workshop kan ik hem alleen aanbevelen! Het is vernieuwend – je herondekt je creativiteit– (ja iedereen heeft creativiteit in zich) en je ontdekt er zin voor humor! ( we hebben veel gelachen).
Doen! Doen! Doen!

Anne, (57 jaar)

Heb je interesse om deel te nemen aan de volgende cursus? Laat een bericht na, dan geef ik een seintje van zodra er zicht is op nieuwe data.

The Artist's Way

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x